Our Projects Archives

McAdams Park

The program required relocation of the recreation facilities of an existing park due to the construction of an interstate highway system through the area, and the establishment of a concession structure for a new baseball diamond in the park. Space requirements were for a new swimming pool, wadding pool and corresponding bathhouse facilities, shaded spectator seating areas and shaded swimmer areas. The pool deck itself was set on a three foot earth fill.

The entire pool deck was surrounded about the perimeter with double sandblasted concrete columns that provide structural elements for the bathhouse spectator and swimmer canopy areas and extend to provide lighting elements for redwood members. These benches not only provided seating, but are large enough to accommodate several swimmers who wish to use the top of these benches for sun bathing. The office area is completely glass enclosed, therefore, giving the pool manager visual control of the entire pool. The concession building for the baseball diamond was located several hundred yards to the south of the swimming pool area. A concrete press deck was elevated above the grade level, behind the concession area, under the roof slab to provide the press with an unobstructed view of the baseball diamond. The overhand of the structure provides shelter for the press and for spectators in case of rain.

Comments Off

Dallas Detention Center

South Tower

Location: Dallas, TX

McAfee3 Architects with HKS INC., has designed the new Dallas County Detention Center, South Tower. The facility is a 265,293 square foot jail addition of four floors at an estimated construction cost of $54,636,564.00 which does include some basement additions and modifications. The facility houses 2304 inmates in nine living pods per floor and 64 inmates per living pod. Finishes have been chosen to be low maintenance as well as decorative to assist in providing an atmosphere inmates will identify as a better environment when compared to a locked-down facility; thereby encouraging better inmate conduct. The facility has medical services on each floor with recreational and multi-purpose rooms shared by paired pods for inmates.

Comments Off

Fire Station No. 44

The City of Dallas Public Works and Transportation Department is building a new Fire Station No.44 which will replace the existing structure built in 1959. This facility will be a 12,000 sq. ft. replacement facility for the existing station located in east Dallas. The new station will include two full (70′) and two half (40′) apparatus bays, with living quarters to accommodate fifteen firefighters per shift. The 1.3 acre site of the new station is located at the corner of Fitzhugh Ave. and Lagow, across from Fair Park.

Comments Off

Omaha Love’s Museum

The Love’s Jazz and Arts Center was named after musician Preston Love and is located at 2510 North 24th Street in Omaha Nebraska within the historic African American business community. As an educational institution, the Love’s Jazz & Art Center features state of the art digital media equipment enabling us to teach the latest media and engage in innovative new initiatives.

McAfee3 Architects planned and designed the renovation of an existing two-story building which includes exhibit space, administrative offices, multi-purpose lecture and event areas, and classrooms. The facility was totally upgraded to meet ADA standards and current code compliance.

Comments Off

McKnight / Ulrich

Wichita, KS

Originally designed by McAfee3 Architects in the mid 1970s, the 67,000 SF McKight/Ulrich complex is a major focal point at the entrance to the Wichita State University campus. Set on a limited, sloped site, the renovation program included administration, exhibition, teaching, and lecture facilities. McAfee3 Architects’ design solution incorporated glass-enclosed bridges that joined McKnight to an adjacent teaching facility. This project earned design awards from the Kansas AIA, Central States regional Architectural Competition and National Organization for Minority Architects.

Comments Off

Midtown Transit Station


Firm’s Role: Architect
Location: Atlanta, GA

McAfee3 was selected for design and construction documentation for the Metropolitan Atlanta Rapid Transit (MARTA). The midtown station is an underground side platform subway station with a concourse at the ground level. The reinforced concrete structure provides a canopy over the patron concourse and the bus loading and unloading area at grade level.

The canopy is constructed of intersecting reinforced concrete covered with skylights to permit natural light to penetrate the area below. The station support facility is located at an intermediate level.

The firm was responsible for the overall coordination of the work. McAfee3 designed the project and prepared construction drawings and specifications.

Comments Off

Martin Luther King Station

Metro Dade County Transit Authority

Firm’s Role: Architect
Location: Miami, FL

Martin Luther King, Jr. Plaza Station is a side platform above ground station. It serves both rail and bus routes. The structure is a precast concrete system with concrete panels and double tee floor system. Skylights in both the concourse and platform areas provide natural light. The station consists of three levels, a patron concourse at grade level, station support facilities at the second level and passenger platform at the third level. Also incorporated into the landscape are two reflection pools with inscription walls, bus bays, kiss and ride, bicycle parking and parking for cars are integrated with the overall facility.

Comments Off

Calvary Baptist Church

The program called for a new church building to house an established congregation displaced by downtown expansion and an inner city traffic loop. The facility includes a sanctuary, a chapel and the pastor’s study on the first floor. A chapel room and conference room are on the mezzanines above a fellowship hall, classrooms, choir room, library, nursery, kitchen and mechanical rooms occupy the basement level. The structure is sandblasted, cast in place, concrete with a precast concrete double-tee floor system. Gray tinted glass compliment the window opening. The roof utilizes steel bar joints with a suspended ceiling below. The ceiling height of the mezzanines, located at either end, has been through a portion of the sanctuary, creating dramatic high and low vertical volumes.Painted gypsum board partitions divide interior spaces. Dark stained wood pews with red cushions and matching carpet highlight the interior house of worship.

Comments Off

Dr. Dennis Jones

The clinic was integrated into a residential area which characterizes its community interest. Special attention was given to the arrangement of examination rooms as the most important function in the clinic. The walls of the building radiate from one point creating the variety of spaces. The lower portion of the two extending corner walls meet the building set-back requirements, while maintaining the triangular form of the building. The curved wall, planting area, and covered portal, accent the main entrance to the building, making it a more invitational entrance to visitors. The staff was provided with a separate entrance. Other functions included in this building are a common waiting and reception area, a central supply area to support the examination room, x-ray and darkroom facilities, and the employee lounge.

The building was constructed of metal studs with steel columns to support the cantilevered corners. Stucco was chosen for irregular interior walls and gypsum board was chosen as the main interior material. Bright colors dominate the interior spaces.

HONORS RECEIVED:
The America Institute of Architects Merit Award

Comments Off

Youth Village

Masterplan and Building Design

Location: Dallas, TX.

With HOK, the project is to design a 122,734sq.ft. Youth facility for the Dallas County Juvenile Department and Dallas County. This facility will meet or exceed the recommendations of the Texas Juvenile Probation Commission and the Texas Department of Family Protective services. Our mission is to design a facility that is specific to this site, to its community, and Dallas County’s vision for this facility. The intent of the interior design concept is for the building to not look like a “kid’s jail”. Less institutionalized but safe. The finishes are durable and easy to maintain. Colors, artificial lighting, and natural day lighting will be managed artfully and aesthetically to create an environment that communicates this is a very special place.
Comments Off